Publicēts: 26.09.2017.

Šodien, 26. septembrī, vairāk nekā simts kapitāla tirgus profesionāļi, politikas veidotāji, biznesa un investīciju jomas eksperti no Baltijas reģiona un citām Eiropas valstīm pulcējās Rīgā, lai diskutētu par ieguvumiem un jaunām iespējām Baltijas kapitāla tirgum, ko veicinās Nasdaq CSD pievienošanās Eiropas līmeņa TARGET2 vērtspapīriem (T2S) platformai. Tāpat dalībnieki diskutēja par tālāku Baltijas reģiona finansiālo integrāciju Eiropas tirgū, tā izaugsmes potenciālu un iespējām reģiona konkurētspējas stiprināšanai.

Pasākuma atklāšanas sesijā Latvijas Republikas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, raksturojot situāciju Baltijas kapitāla tirgū, atzina: “Jā, mums salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm ir mazi tirgi. Un tas ir iemesls, kādēļ sadarbība Baltijas reģionā ir tik svarīga un kādēļ mums būtu jāiededz gaisma nevis katrā Baltijas valstī atsevišķi, bet reģionā kā tādā.”

Eiropas Centrālās bankas Tirgus infrastruktūras un maksājumu ģenerāldirektorāta vadītājs Marks Beils (Marc Bayle) akcentēja ieguvumus vienotam Baltijas vērtspapīru tirgum pēc pievienošanās T2S platformai. “Ar Spānijas Iberclear CSD un Nasdaq CSD pievienošanos veiksmīgi noslēgusies migrācija uz T2S platformu. Tagad tā ir pilnībā operacionāla, vidēji dienā apstrādājot ap 550 000 vērtspapīru transakciju. T2S sniedz vietējiem un starptautiskiem investoriem pieeju 20 Eiropas tirgiem un lielā mērā dod ieguldījumu integrācijai Eiropas finanšu tirgū. Apvienotā Nasdaq CSD infrastruktūra un tās savienojamība ar T2S sniegs ieguvumus efektivitātei un jaunām biznesa iespējām Baltijas reģionam,” uzsvēra M. Beils.

“Mums priekšā vēl aizvien ir jauni horizonti,” teica Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs attiecībā uz Baltijas kapitāla tirgus nākotnes perspektīvu. “Eiropas Kapitāla tirgus savienība, ideja, kas izveidota, lai mobilizētu kapitālu Eiropā, pašlaik tiek aktīvi realizēta. Tās mērķis ir padziļinātāks un integrētāks kapitāla tirgus, sniedzot biznesam vairāk finansēšanas iespēju par zemākām cenām un jaunu iespēju piedāvājumu noguldītājiem un investoriem Eiropas Savienībā. Esmu pārliecināts, ka Nasdaq CSD būtiski sekmēs šo projektu, attīstot jaunus un inovatīvus pakalpojumus, lai piesaistītu Eiropas kapitālu Baltijas uzņēmumiem un projektiem, šādā veidā atbalstot izaugsmi un darbavietu rašanos mūsu reģionā.”

Latvijas Bankas prezidenta runa

LB-prezidents-Nasdaq-2017-2609

 

“Eiropas vērtspapīru pēc-tirdzniecības jomā vērojamas būtiskas pārmaiņas, ko veicināja Eiropas mēroga regulatīvās un infrastruktūras iniciatīvas. Šo iniciatīvu mērķis ir nodrošināt efektīvus un standartizētus vērtspapīru norēķinu pakalpojumus integrētā vidē, veicinot kapitāla tirgu konkurētspēju,” teica Nasdaq vērtspapīru pakalpojumu vadītāja, Nasdaq CSD padomes priekšsēdētāja Arminta Saladžiene. “Šo pārmaiņu radītie vienotie tirgus standarti un labāka savienojamība Baltijas vērtspapīru tirgus emitentiem palīdzēs piekļūt plašākai investoru bāzei Eiropā un otrādi. Tāpat Baltijas reģions kļūs pievilcīgāks starptautiskajiem investoriem.”

Pasākuma paneļdiskusijā piedalījās SEB Baltijas valstu korporatīvo pakalpojumu vadītājs Anders Larsons (Anders Larsson), LHV Bank Institucionālo tirgu vadītājs Ivars Bergmanis, Latvijas Bankas valdes priekšsēdētājs Māris Kālis un Lietuvas Finanšu ministrijas Finanšu politikas departamenta direktors Sigits Mitkus (Sigitas Mitkus). Paneļdiskusiju moderēja Nasdaq vadītājs Baltijā un Nasdaq CSD valdes priekšsēdētājs Indars Aščuks.

Nasdaq-diskusija-2017-2609

Pasākuma dalībnieki atzina, ka Igaunijas, Latvijas un Lietuvas centrālo depozitāriju pārrobežu apvienošana vienā licencētā juridiskajā personā - Nasdaq CSD - būtiski veicinās turpmāku Baltijas reģiona integrāciju Eiropas finanšu tirgū, uzlabojot tā efektivitāti un konkurētspēju. Pasākuma laikā dalībnieki kā ieguvumus uzsvēra arī labvēlīgākas nākotnes iespējas Baltijas vērstpapīru tirgus dalībniekiem, kas ļaus tiem paplašināt sava biznesa klātbūtni Eiropā un starptautiskajos tirgos.

Apvienotais Nasdaq CSD ir pirmais centrālais vērtspapīru depozitārijs Eiropā, kas ieguvis licenci atbilstoši Centrālo vērtspapīru depozitāriju regulai (CSDR). Šī ir pirmā reize, kad Eiropas līmenī ir ieviests tiesiskais regulējums centrālajiem vērtspapīru depozitārijiem, kas nosaka vienotus principus atļaujas saņemšanai, pakalpojumu sniegšanai un centrālo vērtspapīru depozitāriju uzraudzībai.

Par Nasdaq CSD
Nasdaq CSD SE (Societas Europaea) ir reģionāls centrālais vērtspapīru depozitārijs Baltijā, kas sniedz pakalpojumus Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Nasdaq CSD nodrošina pēc-tirdzniecības infrastruktūru un plašu vērtspapīru norēķinu pakalpojumu klāstu tirgus dalībniekiem. Depozitārijam ir būtiska loma Baltijas finanšu tirgū kā vienīgajam centrālajam akciju, obligāciju, valdību izlaistu vērtspapīru un citu finanšu instrumentu reģistram. Nasdaq CSD ir licencēts atbilstoši Eiropas Centrālo vērtspapīru depozitāriju regulai (CSDR), un to uzrauga Baltijas finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības iestādes atbilstoši CSDR. Nasdaq CSD ir Nasdaq Grupas dalībnieks. Mātes sabiedrība Nasdaq, Inc. sniedz tirdzniecības un pēc-tirdzniecības pakalpojumus vairāk nekā 50 valstīs. Lai uzzinātu vairāk par Nasdaq CSD, apmeklējiet: nasdaqcsd.com.
Nasdaq Baltijas tirgus ir vienots nosaukums, ko lieto, lai apzīmētu biržu Nasdaq Tallinn, Nasdaq Riga un Nasdaq Vilnius, kā arī Nasdaq CSD centrālo vērtspapīru depozitāriju Baltijā kopīgo piedāvājumu. Lai uzzinātu vairāk, apmeklējiet nasdaqbaltic.com.


* NASDAQ informācija presei