Publicēts: 07.05.2015.

Latvijas Banka piektdien, 8. maijā, izlaiž 5 eiro sudraba kolekcijas monētu "Ugunsdzēsībai Latvijā 150". Monēta godina ugunsdzēsēju un glābēju profesionalitāti un ikdienas varoņdarbus sabiedrības labā.

Latvijas ugunsdzēsības 150 gadu jubilejai veltītās monētas grafisko dizainu veidojis Henrihs Vorkals, bet ģipša modeli – Ligita Franckeviča; tā kalta Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt. Monētas aversā redzami ugunsdzēsēju tēli un ugunsdzēsības simbolika. Savukārt monētas reversā attēlota ugunsdzēsēju komanda ratos ar speciālo aprīkojumu.

Cilvēces vēsture ir pārpilna ar lielām un mazām ugunsnelaimēm. Modernās pasaules ugunsnelaimes, katastrofas un arī sīkāki ikdienas negadījumi top daudzveidīgāki un komplicētāki. Tāpēc pakāpeniski veidojās arvien specializētākas ugunsdzēsības metodes, organizatoriskie principi, ierīces un tehnoloģijas, bet brīvprātīgo ugunsdzēsēju kustība pamazām pārtapa profesionālā darbībā.

Latvijā pirmā pilsētas ugunsdzēsēju komanda radās 1845. gadā toreizējās Vitebskas guberņas pilsētā Dinaburgā (tagad Daugavpils). Rīgā brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība sāka veidoties 1864. gadā, un 1865. gada 17. maijā tās komanda ieradās kādā degšanas vietā vecpilsētā. Rīgas paraugam tūlīt sekoja Mītava (tagad Jelgava), arī citur Latvijā arvien jaunas komandas ķērās pie "sarkanā gaiļa" apkarošanas, un pirms 2. pasaules kara te rosījās jau krietni vairāk nekā 200 ugunsdzēsēju komandu.

Tagad Latvijā izveidots starptautiskiem standartiem atbilstošs ugunsdzēsības un glābšanas dienests, tradicionālo darbību paplašinot ar civilās aizsardzības un glābšanas funkcijām. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests piedalās NATO Eiroatlantiskā katastrofu reaģēšanas koordinācijas centra, Eiropas Komisijas Humānās palīdzības un civilās aizsardzības departamenta un ANO Humāno lietu koordinācijas biroja programmās.

Kolekcijas monēta "Ugunsdzēsībai Latvijā 150" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā (tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas). Monētas maksimālā tirāža – 10 000 eksemplāru.

Monētu no 8. maija varēs iegādāties Latvijas Bankas kasēs K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā, un Teātra ielā 3, Liepājā, un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – 35.99 eiro. Informāciju par Latvijas Bankas kasēs nopērkamajām kolekcijas monētām sk. https://monetas.bank.lv/iegade. Te redzams, ka joprojām pieejams tematiski un mākslinieciski plašs monētu klāsts – gan daļa no lata jubilejas un piemiņas monētām, gan četras no 2014. gadā izlaistajām eiro sudraba kolekcijas monētām. 

Svinīgajā monētas prezentācijas pasākumā Latvijas Ugunsdzēsības muzejā iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis uzsvēra, ka 150 gadu laikā Latvijas ugunsdzēsības dienests ir izaudzis par augsti profesionālu struktūru, kas bauda lielu sabiedrības uzticību.

R.Kozlovskis no sirds sveica VUGD darbiniekus jubilejā un izteica pateicību Latvijas Bankai par pirmo kādam no iekšlietu sistēmas dienestiem veltītajām monētām.

VUGD priekšnieka vietnieks Intars Zitāns pateicās ikvienam ugunsdzēsējam – par nesavtīgu un pašaizliedzīgu darbu. Viņš uzsvēra, ka monētas prezentācija notiek zīmīgā vietā – Latvijas Ugunsdzēsības muzejā, kurā redzama dienesta attīstība 150 gadu garumā. Mainās laiki, politiskās iekārtas, un mainās arī ugunsdzēsēju funkcijas – pašlaik VUGD ne tikai darbojas ar ugunsdzēsību, bet pilda arī nozīmīgas funkcijas civilās aizsardzības jomā.

Latvijas Bankas valdes loceklis un Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms citēja 1924.gada presi. Kāds nezināms cilvēks zvanījis valsts bankas direktoram, ka deg bankas ēka. Ziņa ātri izplatījusies, un ļaudis steigušies uz pils laukumu skatīties, kā banka deg. Ieradušās arī visas ugunsdzēsēju komandas, bet noskaidrojies, ka kāds cilvēks izdarījis muļķīgu joku, ziņodams par ugunsgrēku.

Banka joprojām stāv kā stāvējusi, savukārt ugunsdzēsēji dara savu labo darbu, vai ik dienas riskē ar savu veselību un dzīvību, lai glābtu cilvēkus un viņiem svarīgas vērtības.

J.Blūms akcentēja, ka ir patiesi lepns par šo monētu, kas ir Latvijas Bankas un mākslinieku Henriha Vorkala un Ligitas Franckēvičas  veltījums ugunsdzēsējiem – profesionāļiem un brīvprātīgajiem, tūkstošiem cilvēku visā Latvijā.

Monētas mākslinieks Henrihs Vorkals iepazīstināja klātesošos ar monētas tapšanu un tajā attēlotajiem tēliem, piemēram, izskaidrojot, kādas bija ugunsdzēsēju komandu suņu funkcijas (mākslinieka stāsts par monētu – šajā Latvijas Bankas video https://www.youtube.com/watch?v=UahOWWhPbro).