Publicēts: 04.04.2016.

Naudas dizaina un drošības jautājumos eiro zonas zinošākie skolēni mācās Krustpils pamatskolā, šodien noskaidrots Eirosistēmas mēroga spēles "Eiro skrējiens" ("Euro Run") Latvijas finālsacensībās.

ER 03

Spēles "Eiro skrējiens" tiešsaistes sacensības notika no 2015. gada 25. novembra līdz 2016. gada 25. februārim. Šo eiro zonas valstīm tradicionālo konkursu Latvijas Banka un Eiropas Centrālā banka (ECB) pirmo reizi rīkoja arī Latvijā, turklāt ar īpašu sacensību finālu Rīgā, Latvijas Bankā. Finālsacensībās piedalījās četru klašu komandas no trim skolām – Krustpils pamatskolas, Dzelzavas pamatskolas un Rīgas 34. vidusskolas. Šo komandu kapteiņi un dalībnieki ir ne tikai vislielāko punktu skaitu ieguvušie skolēni Latvijas dalībnieku konkurencē, bet uzrādījuši arī labākos rezultātus visā eiro zonā.

Spraigā cīņā Latvijas finālsacensībās 1. vietu ieguva Krustpils pamatskolas 5.a klases komanda ar kapteini Paulu Krūmiņu priekšgalā, apsteidzot Krustpils pamatskolas 6.a klases komandu (kapteinis Artūrs Dzerkalis, starp komandas dalībniekiem – viņa klasesbiedrs Ralfs Beinarovičs, kurš tiešsaistes sacensībās arī iekļuva starp visas eiro zonas TOP5 spēlētājiem), Dzelzavas pamatskolas 4. klases komandu ar kapteini Rihardu Pēču un Rīgas 34. vidusskolas 5.c klases komandu ar kapteini Jūliju Vaikuti. Fināla dalībnieki saņēma vērtīgas balvas un Latvijas Bankas un ECB diplomus.

Svinīgajā apbalvošanas ceremonijā Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pauda gandarījumu par Latvijas bērnu panākumiem spēlē "Eiro skrējiens", parādot izcilus rezultātus visas Eiropas mērogā.

"Ir labs teiciens – Latvija var! Jums, jaunieši, vienmēr jādzīvo sirdī ar šādu pārliecību. Neesam ne slikti, ne vāji, ne nezinoši," sacīja Latvijas Bankas prezidents, akcentējot motivējošas skolu vides un uzcītīgu mācību nozīmi, kā arī vēlot bērniem vēl ne reizi vien nest Latvijas vārdu tālāk pasaulē. I. Rimšēvičs pauda cerību, ka ekonomikas mācību priekšmeta loma skolu programmās tiks stiprināta un par tautsaimniecības norisēm bērni tiks mācīti jau pamatskolā.

Kopumā spēlē visā eiro zonā piedalījās 11 242 interesenti, galvenokārt bērni vecumā no deviņiem līdz 12 gadiem (3. -6. klašu skolēni), tostarp 22.8% jeb 2563 spēlētāji no Latvijas. To 100 spēlētāju vidū, kuri tiešsaistes sacensībās ieguva visaugstāko punktu skaitu, bija 47 skolēni no Latvijas. Mūsu valsts pārstāvji spēles TOP10 ieguva pirmās deviņas vietas.

Spēle "Eiro skrējiens" ir izglītojoša un aizraujoša, tās varoņi Anna un Aleksis palīdz policijai apcietināt banknošu viltotāju, un šajos notikumos paši labāk iepazīst savu naudu.

Lai apmācītu skolēnu par naudaszīmju drošību un palīdzētu viņiem sagatavoties sekmīgi atbildēt uz spēles jautājumiem par eiro banknotēm un monētām, Latvijas Banka rudenī un ziemā rīkoja izglītojošas izbraukuma nodarbības vispārizglītojošās skolās visā Latvijā. Kopumā nodarbības apmeklēja vairāk nekā 3000 bērnu no 64 skolām visos Latvijas reģionos.

Eirosistēma, tostarp Latvijas Banka, rūpējas par naudaszīmju pretviltošanas aizsardzības pastiprināšanu, tai pašā laikā ar dažādiem informatīviem un izglītojošiem materiāliem un pasākumiem aicinot iedzīvotājus pazīt savu naudu, lai pasargātu sevi no viltojumiem. Latvija ir starp valstīm, kuru iedzīvotāji jūtas labi informēti par naudas drošību, un Latvijas Banka turpinās stiprināt šo informētību un zināšanas.