Publicēts: 25.05.2017.

Eiropas Centrālo banku sistēma (ECBS)[1] atzinīgi vērtē Globālā valūtas tirgus kodeksa (Kodekss)[2] un ar tā ievērošanas mehānismu saistīto materiālu publicēšanu. Šī ir nozīmīga pasaules mēroga iniciatīva veicināt stabilu, taisnīgu, likvīdu, atklātu un caurredzamu uz augstiem ētikas standartiem balstītu valūtas tirgu, kas sniedz labumu visiem starpbanku valūtas tirgus dalībniekiem. Lai nodrošinātu raitu monetārās politikas transmisiju uz reālo tautsaimniecību, centrālajām bankām svarīgi labi funkcionējoši finanšu tirgi, no kā ieguvējiem galu galā vajadzētu būt visiem iedzīvotājiem.

ECBS centrālās bankas stingri apņēmušās atbalstīt un veicināt Kodeksa ievērošanu savās jurisdikcijās, kam visām kopā ir svarīga loma pasaules valūtas tirgū. Lai to nodrošinātu, tās apņēmušās ievērot Kodeksa principus, kad tās pašas darbojas kā valūtas tirgus dalībnieces, un vienlaikus gaida, ka Kodeksu ievēros arī to pastāvīgie valūtas tirgus darījuma partneri.

ECBS centrālās bankas arī aicina valūtas tirgus dalībniekus savās jurisdikcijās attīstīt Kodeksa principiem atbilstošu praksi un apliecināt savu apņēmību ievērot Kodeksu, parakstot tam pievienoto Apņemšanās deklarāciju. ECBS centrālās bankas cer uz atbilstošas prakses attīstību.


[1] ECBS veido ECB un visu ES dalībvalstu nacionālās centrālās bankas (NCB) neatkarīgi no tā, vai valsts ir vai nav ieviesusi euro.

[2] Saite uz Globālo valūtas tirgus kodeksu.