Publicēts: 16.01.2011. Aktualizēts: 12.12.2012.
Par Igaunijas kronu  


Sakarā ar eiro ieviešanu Igaunijā, sākot no 2011. gada 3. janvāra Latvijas Banka pārtrauc kotēt Igaunijas kronas (EEK) valūtas kursu attiecībā pret Latvijas latu (LVL).


Par Slovākijas kronu


Sakarā ar eiro ieviešanu Slovākijā ar 2009. gada 5. janvāri Latvijas Banka pārtrauc kotēt Slovākijas kronas (SKK) kursu attiecībā pret Latvijas latu (LVL).


Par Maltas liru un Kipras mārciņu


Sakarā ar eiro ieviešanu Maltā un Kiprā ar 2008. gada 2. janvāri Latvijas Banka pārtrauc kotēt Maltas liras (MTL) un Kipras mārciņas (CYP) kursu attiecībā pret Latvijas latu (LVL).


Par jaunu valūtu kursu noteikšanu


Ar 2008. gada 2. janvāri Latvijas Banka nosaka kursu attiecībā
pret Latvijas latu arī šādām ārvalstu valūtām:
Ķīnas juaņa renminbi (CNY);
Ēģiptes mārciņa (EGP);
Indijas rūpija (INR);
Īslandes krona (ISK);
Dienvidkorejas vona (KRW);
Marokas dirhēms (MAD);
Tunisijas dinārs (TND);
Turcijas lira (TRY);
jaunais Taivānas dolārs (TWD);
Uzbekistānas sums (UZS);
Dienvidāfrikas rends (ZAR).

Kotējot Ķīnas juaņu renminbi, Ēģiptes mārciņu, Indijas rūpiju, Marokas dirhēmu, Tunisijas dināru, Turcijas liru, Taivānas dolāru un Dienvidāfrikas rendu, valūtas kurss izteikts Latvijas latos par 1 (vienu) ārvalstu valūtas vienību. Kotējot Īslandes kronu, Korejas vonu un Uzbekistānas sumu, valūtas kurss izteikts Latvijas latos par 100 (viens simts) ārvalstu valūtas vienībām.


Par Slovēnijas tolāru


Sakarā ar eiro valūtas ieviešanu Slovēnijā, sākot no 2007. gada 2. janvāra Latvijas Banka pārtrauc kotēt Slovēnijas tolāra (SIT) valūtas kursu attiecībā pret Latvijas latu (LVL).


Par Rumānijas leju


Sakarā ar Rumānijas lēmumu no 2005. gada 1. jūlija veco valūtas vienību - Rumānijas leju (ROL) - aizstāt ar jaunu valūtas vienību - Rumānijas leju (RON), izmantojot apmaiņas kursu 1 RON = 10000 ROL, Latvijas Bankas valūtu kursu kotēšanā ir izmaiņas.

No 2005. gada 1. jūlija Latvijas Banka savās valūtu kursu kotācijās izmantos jaunās Rumānijas lejas apzīmējumu RON. Tāpat, kotējot jauno Rumānijas leju, valūtas kurss tiks izteikts kā Latvijas lati par 1 (vienu) Rumānijas leju (RON).


Par lata piesaisti eiro


Latvijas Banka 2004. gada 30. decembrī ir noteikusi lata un eiro piesaistes kursu: 1 EUR = 0.702804 LVL, kurš saskaņā ar valdības apstiprināto plānu par Latvijas gatavošanos pilntiesīgai dalībai Ekonomikas un monetārajā savienībā ir spēkā no 2005. gada 1. janvāra.


Par jaunu valūtu kursu noteikšanu


Sākot ar 2003. gada 27. janvāri Latvijas Banka veic Slovēnijas tolāra (SIT) valūtas kursa noteikšanu pret Latvijas latu.


Par valūtu kursu saraksta pārmaiņām


Latvijas Banka no 2002. gada 1. marta vairs nenosaka lata kursu pret 12 eiro zonas valstu nacionālajām valūtām (skat. sarakstu tālāk).
Šis solis saistīts ar to, ka no 2002. gada 1. marta eiro zonas valstīs to nacionālo valūtu banknotes un monētas vairs nav maksāšanas līdzeklis.
Valūtas, kuru kursus pret latu no 2002. gada 1. marta Latvijas Banka vairs nenoteiks, un attiecīgās valūtas fiksētais koeficients pret eiro:

DEM Vācijas marka 1.95583
BEF Beļģijas franks 40.3399
LUF Luksemburgas franks 40.3399
ESP Spānijas peseta 166.386
FRF Francijas franks 6.55957
IEP Īrijas mārciņa 0.787564
ITL Itālijas lira 1936.27
NLG Nīderlandes guldenis 2.20371
ATS Austrijas šiliņš 13.7603
PTE Portugāles eskudo 200.482
FIM Somijas marka 5.94573
GRD Grieķijas drahma 340.75




Par valūtu kursiem


Sākot ar 2000. gada 23. aprīli, Latvijas Banka pārtrauc kotēt Azerbaidžānas manata (AZM), Kirgizstānas soma (KGS) un Uzbekistānas suma (UZS) grāmatvedības kursus.


Izmaiņas Latvijas Bankas noteiktajos valūtas kursos


Sakarā ar Baltkrievijas Nacionālās Bankas paziņojumu par Baltkrievijas rubļa (BYB) denomināciju, kas stājās spēkā no 2000. gada 1. janvāra, Latvijas Banka paziņo, ka no 2000. gada 3. janvāra banka nosaka Baltkrievijas rubļa kursu pret latu ņemot vērā denomināciju. Sakarā ar denomināciju, tiek mainīts arī valūtas ISO kods, jaunais kods ir BYR. Baltkrievijas rubļa konversijas kurss ir 1000 BYB = 1 BYR.
No 2000. gada 3. janvāra Baltkrievijas rubļa kurss pret latu tiek noteikts šādā formātā: 1000 BYR = 0.--- LVL.


Par valūtu kursiem


Sākot ar 1999. gada 25. oktobri, Latvijas Banka publicē ārvalstu valūtu un zelta kursus kopējā tabulā katru dienu. Nekonvertējamo valūta tabula reizi nedēļā vairs netiek publicēta. No nekonvertējamo valūtu tabulas piecas valūtas - Azerbaidžānas manats (AZM), Baltkrievijas rublis (BYR), Kazahstānas tenge (KZT), Ukrainas grivna (UAH) un Uzbekistānas sums (UZS) pārceltas uz kopējo tabulu.

Armēnijas drams (AMD), Gruzijas lars (GEL), Tadžikistānas rubls (TJR), Turkmenistānas manats (TMM) vairs netiek kotētas, jo šajās valūtās Latvijā nenotiek finansu un importa - eksporta darījumi.

Latvijas Banka papildus nosaka Maltas liras (MTL) kursu, kas nepieciešams datu elektroniskai apstrādei, sagatavojot maksājumu bilanci.

Izmaiņas Latvijas Bankas noteiktajos valūtas kursos


No 1999. gada 12. jūlija Latvijas Banka nekonvertējamās valūtas - Uzbekistānas suma (UZS) kursu pret Latvijas latu (LVL) izsaka 1000 vienībām. Turpmāk UZS 1000 = 0.--- LVL.

Sakarā ar Bulgārijas levas denomināciju no 1000 BGL uz 1 BGN, Latvijas Banka nosaka Bulgārijas levas kursu 1 BGN = 0.--- LVL. Bulgārijas levas apzīmējums mainīts no BGL uz BGN sakarā ar ISO koda maiņu. Bulgārijas leva tiek apzīmēta ar kodu BGN. Izmaiņas stājās spēkā 1999. gada 6. jūlijā.

Par jaunu valūtu kursu noteikšanu


Sākot ar 1999. gada 7. jūniju, Latvijas Banka papildus nosaka grāmatvedības kursu (oficiālo kursu) vēl divām valūtām - Grieķijas drahmai (GRD) un Jaunzēlandes dolāram (NZD). Grieķijas drahmas un lata kursu nosaka 100 GRD = 0.--- LVL, Jaunzēlandes dolāra un lata kursu nosaka 1 NZD par 0.--- LVL.

 

Par valūtu kursiem


Sākot ar 1998. gada 2. novembri, Latvijas Banka pārtrauc publicēt ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas kursus bezskaidrā naudā bankām. Attīstoties valūtu tirgum Latvijā, 8.30 no rīta fiksētie valūtu pirkšanas un pārdošanas kursi dienas gaitā zaudē savu nozīmi, jo tie nepārtraukti mainās un tiek noteikti elektroniski darījuma veikšanas brīdī. Turklāt Latvijas Bankas noteiktie ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas kursi ir aktuāli tikai bankām, un tās tos uzzina, slēdzot darījumus.

Latvijas Banka turpina publicēt konvertējamo valūtu kursus katru dienu un nekonvertējamo valūtu kursus reizi nedēļā. Sākot ar 1998. gada 2. novembri, Latvijas Banka papildus nosaka vēl 11 konvertējamo valūtu kursus, kas nepieciešami datu elektroniskai apstrādei, sagatavojot maksājumu bilanci. Tie ir Apvienoto Arābu Emirātu dirhēms (AED), Bulgārijas leva (BGN), Honkongas dolārs (HKD), Horvātijas kuna (HRK), Kipras mārciņa (CYP), Īrijas mārciņa (IEP), Izraēlas šekelis (ILS), Luksemburgas franks (LUF), Portugāles eskudo (PTE), Rumānijas leja (ROL) un Singapūras dolārs (SGD).